Posted by: Kerin Jellias | 13.10.06

Em – Me


Kerin.Jellias

Người hỡi, nhớ anh biết bao đêm rồi, tiếng mưa vẫn rơi từng đêm dường như mưa cũng nhớ thương đến ai vô cùng. Nhiều lúc, ngỡ như đã quên nhau rồi, thế nhưng giấc mơ ngày xưa vẫn còn đâu đó lắng trong tiếng mưa từng đêm. Yêu anh và yêu anh mãi dẫu nay vẫn xa muôn trời. Tim em càng thêm thao thức mỗi khi thấy mưa lại rơi. Mong cho thời gian qua nhanh, sớm mai thấy anh nơi này. Ta xây cùng nhau thương nhớ, mãi mãi sẽ không lìa xa …

Thật nực cười khi ta nói rằng ta cô độc trên cõi đời này, ừh, 7 tỉ người chứ có ít ỏi gì. Em 18 và em có biết bao nhiêu người quen biết, bao nhiêu là bạn bè, bình thường có mà thân thiết cũng có. Em có bao nhiêu là anh chị em, từ họ hàng đến người dưng đủ cả. Em có bao nhiêu người luôn nói quan tâm, luôn nói những lời nhớ nhung yêu thương. Lẽ dĩ nhiên em biết ngay lúc này đây, ít nhất còn có một người đang nghĩ về em. Thế nhưng …

Em đang ngồi đây, giữa đêm khuya, em cảm thấy mệt mỏi thực sự, đầu nặng trĩu, mũi sụt sịt và nhức nhưa búa bổ, vậy mà em không thể nào chợp mắt được. Ừh, em đang bệnh, chỉ là đơn thuần sổ mũi – nhức đầu – chóng mặt – khó thở … và … Thế đấy, vậy là em lại nghĩ mình bất tài và vô dụng. Em lại cảm thấy lẻ loi, cô độc. Bao nhiêu là người vây quanh em, vậy mà giờ đây chỉ còn mỗi em ngồi đối diện với em.

Hôm nay em không được khoẻ, chứ không thì em lại mò ra vườn trèo lên cây rồi. Chả biết sao trong đầu em lại nghĩ vu vơ về ai đó, có lẽ là một người mà từ lâu lắm rồi trong những giấc mơ trẻ con của mình, em đã không gặp lại. Ừh, em đã từng mơ, những giấc mơ một thời em cho là có thật, anh đến với em nhẹ nhàn, anh mong sao có thể bệnh thay em để sớm mai thức giấc lại được thấy nụ cười của em rạng rỡ. Anh nằm cạnh bên em, hay đúng hơn là em nằm trền người anh, nghe nhịp đập trái tim anh đang thổn thức và rồi em chìm vào giấc ngủ, quên đi những mệt mỏi, quên đi sự thật là em đang bệnh. Nhưng anh ạh, đã lâu rồi em không mơ như thế, nói đúng hơn là em cũng mơ nhưng không thực được như vậy.

Trời mùa này đã cuối thu, mưa bão cứ phần phật, âm u xám xịt chứ không trong trẻo cái màu xanh hạnh phúc mà em yêu thích. Em vẫn vậy, vẫn yêu bầu trời vẫn yêu biển rộng. Em yêu cái màu xanh yên bình và trầm lắng đó, màu xanh của hạnh phúc riêng em. Với em bầu trời là của em, biển mênh mông vô tận cũng là của em. Anh chỉ đến và cùng sang sẻ với em hạnh phúc đó, nhưng anh ơi, chờ đợi làm cho mây quần vũ, làm cho sóng thét gào, làm cho hạnh phúc quá đớn đau và mòn mỏi. ‘Mượn màu biển – trời tô đậm mối tình lem’.

Phải chăng cái tiết lập đông nó lạnh lẽo và làm cho tâm hồn con người co cụm, nó làm cho mỗi con người chỉ biết teo rúm cho những suy nghĩ bản thân ? Hay chính bản thân em giờ đây đã quên đi cách tồn tại trên thế giới rộng lớn này ? Em vụ lợi cho chính bản thân em, em suy nghĩ cho chính bản thân em, em chia sẻ với chính bản thân em … em sống vì em ??? ‘Close my eyes, give you my hands, darling ! Do you watch me when I’m sleeping ? I belong with you ! Do you know it’s true ? …

Anh biết không ? Bên trong con người em dường như có đến hai con người khác cùng tồn tại. Khi em sống là con người này, thì con người kia bỗng khao khát trỗi dậy muốn được bùng nổ. Nó cứ như ‘I’m not missing you của S.O’ vậy. Là ‘nhớ’ hay ‘không nhớ’ đây ? Miệng thì cứ khẳng định là ‘không nhớ’, ‘không nhớ’ thì nói ra làm gì ? ‘Không nhớ’ mà sao tim vẫn cứ nghĩ đến đề rồi thốt thành lời là ‘không nhớ’ ?

Giống như đang đấu tranh để có thể hiểu câu ‘Cá đâu đớp động dưới chân bèo’ của Nguyễn Khuyến. ‘Cá đâu’ là cá ở đâu đó đang đớp động dưói chân bèo để trêu ngươi thi sĩ ? Hay là cá đâu có đớp động dưới chân bèo ? Nếu như là cá không có đớp động dưới chân bèo thì đâu còn là ‘lấy tĩnh tả động’ nữa, đúng không anh ? Vậy thì chắc là có nhớ rồi, chắc là có yêu rồi, không thì nghĩ đến để làm gì ?

Nhưng em cũng không chắc, em không thể giải đáp được lý lẽ và cảm xúc của con tim mình. Em rối mù như con mèo con đang mắc vào cuộn len, em căn phồng như quả bóng bị bơm quá nhiều, và em sắp điên lên vì mong chờ có một người luôn ở bên cạnh, lúc nào cũng bên cạnh em, em đang bị cái gì vậy chứ ??? ‘những nghĩ suy trong đầu còn non nớt, chẳng lo ngày mai ngày sau đến, còn mong tình yêu sẽ như những giấc mơ tuyệt vời. Dù rằng anh sẽ cố dành trọn thời gian để luôn bên em, dành vòng tay âu yếm, lắng nghe buồn vui của em mỗi đêm. Nhưng biết sau này, cuộc sống không đẹp tựa như giấc mơ chính em đang mơ.

Đúng, em đã và đang mơ những giấc mơ quá xa vời, với em anh vẫn còn là một ẩn số. Em sẽ vẫn chờ anh, em sẽ vẫn mỗi ngày nhớ về anh, mỗi ngày sẽ thêm yêu anh nhiều nhiều lắm. Nhưng bao giờ hả anh ? Bao giờ thì em mới có thề hạnh phúc đón nhận tình yêu mà anh dành cho em, bao giờ thì em mới có thể biết anh là ai và anh trông như thế nào ? Anh có biết phải yêu một người không có thật đau đớn thế nào không ?

Anh còn đang bận ở nơi nào ? Bao giờ thì anh mới nhớ đến em và tìm đến em đây hở anh ? ‘Tình yêu non nớt em dành, nhỏ xinh và rất vô tư. Nụ cười em đó khi kề bên anh chỉ biết khóc khi mong nhớ anh thôi … chờ em mau lớn, trong tình yêu thương, và những nghĩ suy sẽ lớn theo em, đó là lúc giấc mơ được nhiệm màu’. Phải chăng đó là câu trả lời anh dành cho em ? Em sẽ lớn, nhưng em sẽ lớn trong tình yêu anh dành cho em, vậy thì anh ạh. Đừng làm em phải thêm mệt mỏi nữa, em sắp gục ngã rồi, và em biết như thế.

‘No-one can ever say it’s true. But I know that I will always be with you. I’m warmed by the fire of your love everyday. So don’t call me a liar. Just believe everything that I say. There are 6 billion people in the world. More or less. And it makes me feel quite small. But you’re the one I love the most of all. And I’ll never tire. That’s a fact. It’s a thing we can’t deny. Like the fact that I will love you till I die’.

Thế nên, em sẽ tiếp tục chờ anh, bởi em biết một ngày nào đó anh sẽ đến, mang theo hạnh phúc cho em, mang cho em bầu trời cao rộng và biển mênh mông. Anh sẽ đến như trong chính những giấc mơ của em, che chở cho em, bên cạnh em trong suốt cuộc đời em. Anh sẽ chờ cho những nghĩ suy của em lớn theo tình yêu của anh. Em sẽ có anh, em biết như vậy. Có lẽ bây giờ em sẽ chợp mắt một chút, ngày mai em sẽ thức dậy và mỉm cười vì biết rằng em còn tồn tại. Em sẽ chợp mắt một chút để được ở bên cạnh anh, bởi anh luôn có trong những giấc mơ của em.

The dreams will be come true !’ Em tin như vậy. Biết đâu ngày mai em sẽ gặp anh, ngày mai em sẽ biết mình không hoài công chờ đợi. Ngày mai em sẽ mỉm cười khi vào blog của mình, dù là không có lấy một cái comment nhỏ nhoi trong số hàng trăm người bạn của em. Em sẽ login vào Yahoo, chọn một cái nick sáng và nói lời chào trước, bởi lâu lắm rồi không ai chat với em (ngoại trừ Be, nó với em cứ như anh em song sinh áh, cùng buồn, cùng vui). Em sẽ vào 4rum, sẽ tìm cái gì đó để đọc, để comment, hoặc là em sẽ post gì đấy. Em sẽ lang thang nơi nào đó trên mạng (có thể là blog) … sẽ sống như chính thằng con người lạc quan trong em. Để em biết rằng em còn tồn tại, chờ đến một ngày nào đó em gặp được anh, tình yêu của em.

Bầu trời kia vẫn xanh thẳm, em biết thế dù mây đã giăng kín. Biển kia vẫn xanh thẳm, dù sóng bạc khơi xa. Anh vẫn đang nghĩ về em dù anh còn xa em lắm ! Mơ thì đâu có tốn tiền, đúng không anh, vậy thì em sẽ lại mơ …

===============================

“Honey, how many night I missing you, rainfall everynight, it seems to be rain missing someone so much. Sometimes, I think forgot together, but the dreams formerly still somewhere, be attached to the raindrop. Love you and loving you so much forever although far away now. The more I look the rainfull again, the greater my heart beat. Hope the time gone by, tomorrow morning I see you here. We’re fall in love, we shall never be apart …” (*1)

So funny, I am never alone with 7 billion people, but I am always lonely … I’m 18 years old and I have a lot of friends, normal and dear to me. Have many elder brothers and elder sisters, kinship and sworn. Many people always say that cares for me, always say miss and love me. Of cause, I know it will take at least a person thinking of me now. But …

I’m staying here, in the middle of the night, I’m feeling really tired, head to be heavy, to catch a slight cold and splitting headache, so that I can’t sleep. Yes, I’m be sick, snuffle through one’s nose – sore head – dizzy – dyspneic … and … Thus, I think that I’m incapable and useless. I’m feeling solitary and lonely. Many many many around me, but I can only see myself.

Today I was ill, if not I would have visited my small garden, climb to my tree. I don’t know why my heart is thinking of somebody, maybe the guy, in a long time I didn’t see in my kid-dreams again. Yes, I dreamed, dreams which I believe is true, you come light to me, you wish that you can be sick for me, and then tomorrow morning you see me – a face radiant with smiles. You fall asleep, next to me, or right is I am on your body, hear the beating of your heart and then fall asleep, forget tired, forget the true is I’m be sick. But honey, in a long time I didn’t dream like that again, really, I still dream but not like that.

Late autumn, almost rain and typhoon, just overcast and gloomy, not serene – the happy blue which I love. I’m still, still love the sky, still love the ocean. I love the peaceful and unruffled blue, the blue of my happiness. With me, the sky’s of me, boundless ocean’s of me too. You just come and sharing that happiness with me. But honey, waiting made black clouds wrapped the sky, waiting whipped up huge waves, made happiness so sorrowful and desperate. “Borrow the ocean and sky colours to paint the colourless love”.

Maybe is the beginning of winter period make human soul be shrivel, makes everdybody just cringe for them ? Or did myself forget the method to live with this big world ? I’m mercenary for myself, I think for myself, I share with myself … I’m living for me ??? “Close my eyes, give you my hands, darling ! Do you watch me when I’m sleeping ? I belong with you ! Do you know it’s true ? …” (*2)

Do you know ? In myside have two guys. When I am this people, the remaining people to rise in rebellion. It seems ‘I’m Not Missing You of S.O’ (*3). Is ‘miss’ or ‘not miss’ ? To affirm is ‘not miss’, ‘not miss’ why you said ? ‘Not miss’ so why heart still think and then says ‘not miss’ ?

Is seems fighting for understanding ‘The fishes light-bite under the water-fern, somewhere” of Khuyen Nguyen (*4). (I can’t translate this part, because after translate, the meaning’ll be meaningless. Just can understand in Vietnamese) Therefore sure have ‘miss’, sure have ‘love’, if not shouldn’t think like that.

But, maybe I’m not sure, I can’t explain the feelings and reasoning from my heart. I’m tangoed like the cat be stuck at a ball of knitting wood, I’m like the a stretch balloon, and I’m starting to become the lunatic guy because of expecting a person always beside me, beside me whenever, what am I stuck ??? “thingking in heart so immature, don’t worry about future, expect the love will become wonderful dreams. Although you’ll try to give all your time to beside me, give me your caressing arms, listen to my sorrow and joy everynight. But can’t know the future, life’s not seems my dreams now.” (*5)

True, I was and I am dreaming the dreams too far away, with me you still an unknown. I’ll still wait for you, still miss you everyday, the more day has gone, higher the love I give for you. But when, honey ? When can I happy to receive your love that you give for me, when can I know who you’re and see your face ? Do you know how to suffer great heart-breaking to love an unreal lover ?

Where are you busy ? When do you remember me and come to me, honey ? “The immature love I give, little-nice and very disinterested. That my smile when close to you, just cry when missing you, … wait for me grow up in the love, and thinkings’ll grow up too, it’s the time dreams be come true” (*6). Is it your answer for me ? I’ll grow up, but grow up in your love, so honey. Don’t make me feel tired again, I am nearing fall down and I know it’s true !

“No-one can ever say it’s true. But I know that I will always be with you. I’m warmed by the fire of your love everyday. So don’t call me a liar. Just believe everything that I say. There are 6 billion people in the world. More or less. And it makes me feel quite small. But you’re the one I love the most of all. And I’ll never tire. That’s a fact. It’s a thing we can’t deny. Like the fact that I will love you till I die”.(*7)

Hence, I’ll continue to wait for you, because I know someday you’ll come, with my happiness, with great firmament and boundless ocean. You’ll come like in my dreams, protect me, beside me until I die. You’ll wait for my thinking grow up with you love. You belong to me, I know that. Maybe I go to sleep now, tomorrow I’ll wake up and see I still surviving. I’ll sleep a little to beside you again because you always in my dreams.

“The dreams will be come true !” I believe in that. Maybe I’ll meet you tomorrow, I’ll know I am not to flog a dead horse to wait for you tomorrow. Tomorrow, I’ll smile while login into my blog, although haven’t a small comment from hundreds of my friends. I’ll login into my Yahoo, choose a bright nickname and say hello first, because no one chats with me in a long time (except Be, he with me like twins, joy together – sorrow together). I’ll visit forum, find something to read, to comment, or post something. I’ll wander wherever on internet (maybe blog world) … will live like optimist inside me. To know I’m a survivor, wait until someday I meet you, my love.

The sky still deep blue, I know that though mist everwhere. The ocean still deep blue, I know that though wave with a crest of foam. You still thinking of me although you far far far away. Dreams are not costly, right honey ? Therefore I’ll dream again …

Notes :

*1 [Vietnamese Song : With Me You Still A Little Girl – Singer : Quynh Huong Ho – I trangslated]

*2 [Song : Eternal Flame – Singer : Human Nature – I edited it’s lyric]

*3 [Song : I’m Not Missing You – Singer : Stacie Orrico]

*4 [Notes: the line of verse from best poem, Khuyen Nguyen is a famous poet of Vietnam – I trangslated]

*5 [Vietnamese Song : With Me You Still A Little Girl – Singer : Quynh Huong Ho – I trangslated]

*6 [Vietnamese Song : With Me You Still A Little Girl – Singer : Quynh Huong Ho – I trangslated]

*7 [Song : Nine Million Bicycles – Singer : Katie Melua]

[This blog was translated by Jimmy and bro Shin]

 

Advertisements

Responses

  1. Hey I think this blog is really interesting :)


Gửi chia sẻ của bạn!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: